• De Chinese economie draait matig en de kans is vrij groot dat die voorlopig blijf doormodderen.
  • Om kapitaaluitstroom tegen te gaan heeft de Chinese centrale bank de eigen munt met steunaankopen gestut.
  • De kans dat de renminbi verder onder druk komt, blijft echter groot, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – In Nederland zijn de schoolvakanties in een groot deel van het land eindelijk begonnen en is het universitaire jaar afgesloten. Honderdduizenden leerlingen kunnen van hun vrijheid genieten, terwijl de groep afgestudeerden met enthousiasme de heel krappe arbeidsmarkt kan afzoeken naar een leuke baan. In China is het wat dat laatste betreft momenteel heel anders gesteld. 

Meer dan 20 procent van de Chinese beroepsbevolking in de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar zit momenteel zonder baan. En degenen die wel aan de slag komen, moeten vaak 70 uur in de week zwoegen tegen een mager loontje van omgerekend circa 400 euro.

Het is dan ook niet vreemd dat veel jongeren zich bij het afstuderen laten fotograferen terwijl ze uitgeput op de grond liggen, in plaats van dat ze trots hun academische baret in de lucht gooien.

Economie China komt traag uit de startblokken

De malaise op de arbeidsmarkt is niet het enige probleem binnen de Chinese economie. De maakindustrie heeft het bijvoorbeeld heel moeilijk. De verkoopprijzen lagen in juni bijvoorbeeld ruim 5 procent lager dan een jaar eerder. Dat is de scherpste daling in meer dan zeven jaar. De afgelopen maanden was dan ook alle hoop gevestigd op een impuls van hogere consumentenbestedingen.

Maandag bleek dat de Chinese economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 6,3 procent is gegroeid, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat lijkt misschien veel, maar de zogenoemde vergelijkingsbasis was gunstig, doordat er in het tweede kwartaal van vorig jaar nog strenge coronamaatregelen golden. Economen hadden op 7,3 procent groei gerekend, dus was de plus van 6,3 procent toch een tegenvaller.

Chinese overheden hebben het strenge coronabeleid pas eind vorig jaar laten varen. De verwachtingen voor een flinke economische inhaalslag in 2023 waren dan ook hooggespannen. Maar in plaats van een knallende vuurpijl, lijkt de Chinese economie dit jaar meer op een nat rotje.

Veel huishoudens houden namelijk de vinger op de knip. Ze durven door onder meer de grote problemen op de lokale huizenmarkt niet opeens meer geld uit te geven.

Inflatie van 0 procent

Het uitblijven van echte boost na de heropening van de economie, zorgt ervoor dat de Chinese centrale bank voor een heel ander inflatieprobleem staat dan westerse centrale banken. De People’s Bank of China (PBOC) hanteert een inflatiedoelstelling van 3 procent. Maar in juni is de inflatie teruggevallen tot precies 0 procent.

Toch ligt het niet voor de hand dat de rente in China straks even snel daalt, als dat deze in de Verenigde Staten en Europa omhoog gaat. In de eerste plaats zijn Chinese huishoudens en bedrijven niet zo happig om geld te lenen, zodat de economische impuls van een lagere rente klein is.

Bovendien holt een dalende rente de waarde van de renminbi uit. En dat ziet de Chinese overheid liever niet gebeuren.

Renminbi zakt verder weg

In een poging de uitstroom van kapitaal tegen te gaan, heeft de Chinese centrale bank afgelopen tijd verschillende keren op grote schaal de eigen munt gekocht. Na een koersdaling van bijna 8 procent van de renminbi sinds half januari, is de daling van de Chinese munt hierdoor in ieder geval tijdelijk gestopt.

De grote vraag is of de centrale bank straks een overtuigend stimuleringspakket uit de hoge hoed tovert, waardoor de Chinese economie weer op stoom komt.

Aangezien de problemen in de vastgoedsector een pijnlijke herinnering zijn aan de negatieve bijeffecten van goedkoop krediet, is de kans klein dat de bank met een verrassende stimuleringsmaatregelen gaat komen. Voorlopig is het meest waarschijnlijke scenario dat de Chinese economie blijft doormodderen en dat de renminbi langzaam maar zeker wat verder wegzakt.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video's over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.